AYVALIK'TA EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME ÇALIŞTAYI
13 Mart 2015
İLİMİZDEKİ DOĞAL SİT ALANLARININ EKOLOJİK TEMELLİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ ÜZERİNE EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME ÇALIŞTAYI
11-12/03/2015 TARİHLERİNDE YAPILDI.
11-12/Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitim toplantısının açılış konuşmasını Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Abdullah YENİGÜN ve ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Osman ÖZTÜRK yaptı.
Toplantı, Valimiz adına Vali Yardımcısı Ahmet YILMAZ, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları ve ilgili personeli, TVGM Araştırma Daire Başkanı, Şube Müdürleri ve personeli, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü personeli, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu Üyeleri, Kontrol Teşkilatı ve Muayene Kabul Komisyonu, Sivil Toplum Kuruluşları, basın temsilcileri ve halkın katılımıyla yapıldı.
Sayın Abdullah YENİGÜN; İlimizdeki 1,2,3. Derece Doğal Sit Alanlarının toplam 74 adet olduğunu ifade ederek, söz konusu projenin bilimsel temellere dayanan korunan alanların oluşturularak daha etkin korunmasını ve yönetilmesini sağlayacak unsurları içerdiğini ve verimli sonuç alınacağını belirtti.
Sayın Osman ÖZTÜRK; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün kuruluşu, görevleri, Balıkesir ilinin doğal sit alanları ve bu alanların bilimsel verilerle değerlendirilmesine dikkat çekerek kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları hakkında bilgi verdi. Ayrıca Ulusal ve Uluslararası mevzuatları göz önünde bulundurularak, doğal sit alanlarının yeniden değerlendirilmesinde yol haritası olacak kriter belirleme çalışmalarında teknik esasların önemini vurguladı. İlave olarak kesin korunacak hassas alanlarda analitik değerlerin yanında kanaat ve ipuçlarının önemli olduğunu özellikle endemik türlerde analitik değer kullanımından ziyade nitel değerlerin önemine işaret etti.
Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi eğitim ve Bilgilendirme toplantısında proje ekibinde yer alan Uzman Biyolog Murat DOĞAN (Ekoiz Çevre Şirket Müdürü) Balıkesir İli, Doğal Sit alanlarının tanıtımını yaptı.
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Tahir ATICI (Proje Koordinatörü) proje hakkında genel bilgi verdi. Ayrıca Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Değerlendirilmesiyle ilgili yöntemlerini anlattıktan sonra sırasıyla; Yrd.Doç.Dr. Kerim GÜNEY (Botanik uzmanı) Bitkilerle ilgili floristik değerlendirme, Dr. Atıl BARIŞ (ornitolog) kuş türleri ile ilgili ornitolojik değerlendirme, Prof. Dr. İrfan KANDEMİR (Omurgasız hayvanlar uzmanı) omurgasızlar açısından değerlendirme, Öğr.Gör. Salih Hakan DURMUŞ (Herpetolog) sürüngen ve amfibiler açısından değerlendirme, Yrd.Doç.Dr. Erkan DİŞLİ (Hidrojeolog) Hidrolojik değerlendirme, Peyzaj Yüksek Mimarı Bilge TARIM Peyzaj özellikleri açısından değerlendirme, Uzman Biyolog Murat DOĞAN (Memeli uzmanı) Memeli hayvanlar açısından değerlendirme, Prof. Dr. Tahir ATICI Hidrobiyolojik değerlendirme, Yrd.Doç.Dr. Miraç AYDIN (CBS Uzmanı) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Haritalama açısından değerlendirme yöntemlerini anlattı.
Balıkesir TVKBK üyeleri, Balıkesir İl Müdürlüğü personeli, Akademisyenler, Genel Müdürlüğümüz çalışanları ile birlikte yaklaşık 78 kişinin katılım sağladığı toplantının ikinci günü 4 ayrı doğal sit alanında arazi çalışması yapıldı.
Genel Müdür Yardımcısı Sayın Osman ÖZTÜRK’ün genel değerlendirmeyi de içine alan kapanış konuşmasıyla toplantı sona erdi.