“Balıkesir’in Kentsel Planlama Uzmanları Avrupa Eğitimini Tamamladılar…”
Avrupa Birliği Türk Ulusal Ajansı tarafından 2012 yılı programı çerçevesinde desteklenen; LLP-LDV-PLM-Mobility / 2012-1-TR1-LEO02-37867 referans nolu ve “Kentsel Planlamada Avrupa Ekolü” isimli proje kapsamında, İlimizin kentsel planlama konusuyla ilgili uzmanları Avrupa’da eğitimini tamamladılar.
Balıkesir Valiliği AB Ofisi tarafından hazırlanan, sunulan ve koordine edilen proje, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yönetiminde ve Balıkesir İl Özel İdaresi’nin ortaklığında yürütüldü.
Proje üç aşamada uygulanmak üzere planlandı; katılıcı seçimi ve katılımcıların hazırlık eğitimleri; yurtdışı eğitimleri ve yaygınlaştırma- raporlama faaliyetleri…
Projenin yurtdışı ortakları; Almanya, Belçika ve Portekiz’dir. Proje katılımcısı uzmanlar bu ülkelerde, Avrupa Birliği Kentsel Planlama Sistemini öğrenmek üzere dört hafta süreli eğitim aldılar.
Proje katılımcıları olarak, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kontenjanından 24 uzman, 3 engelli uzman ve 3 refakatçi olmak üzere 30 katılımcı adayı ve Balıkesir İl Özel İdaresi kontenjanından 10 uzman proje kriterlerine göre seçilerek eğitim faaliyetlerine dâhil edildi. Projeye toplam kırk katılımcı iştirak etti. Katılımcılar 34 uzman, 3 engelli uzman ve 3 refakatçiden oluşturuldu. Bu katılımcılar içerisinde pozitif ayrımcılığı desteklemek amacıyla üç engelli uzmana da yer verildi. Projenin sürdürülebilirliği açısından katılımcıların genç uzmanlardan olmasına özen gösterildi.
Katılımcılar üç ayrı ülkeye dağıtılarak, 2013 yılı içerisinde başlayıp 2014 Ocak ayında bitecek şekilde, üç grup halinde, farklı zaman aralıklarında, dört hafta süreyle Kentsel Planlamada AB Ekolü konusunda eğitim aldılar ve uygulamaları yerinde incelediler. Eğitim müfredatında; Avrupa Birliğinin iki önemli kentsel planlama çerçevesi olan Avrupa Kentsel Şartı ve Avrupa Mekânsal Gelişme Perspektifi ve Uygulama Alanları ile Kentsel Planlamanın Temel Konuları ve Uygulamaları yer aldı. Katılımcılar AB eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandılar. Bununla birlikte, katılımcılar yurtdışı deneyimi elde ettiler; yabancı dil pratiği yaptılar; kültürler, kurumlar, toplumlar ve meslek erbapları arasında diyaloglar oluşturdular. Ayrıca katılımcılar yurtdışı faaliyetlerini kültürel gezilerle ve ziyaretlerle zenginleştirerek Avrupa kültürünü yakından tanıma fırsatı buldular. Alınan eğitimle, AB’de kentsel planlamada teorik ve uygulamaları öğrenmenin yanında, Kentsel Planlamada AB dokümanlarının kullanımı, ekip ruhunun geliştirilmesi, proje sahibi ve ortaklarının bu tür projeler için altyapılarının geliştirilmesi konularında da farkındalıklar oluşturuldu.
Katılımcılara yurtdışı eğitim faaliyetleri öncesinde hazırlık eğitimleri ve oryantasyonları yapıldı. Bu kapsamda; proje tanıtım oryantasyonu, İngilizce eğitimi, mesleki eğitim, gidecekleri ülkelerin tanıtımı ve yurtdışı çıkışları öncesinde yurtdışı seyahat oryantasyonu yapıldı.
Proje sahibi kurum Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve proje ortağı kurum Balıkesir İl Özel İdaresi’nin yöneticilerinin ve personellerinin destekleri ve yoğun gayretleriyle, projenin ilk iki aşaması olan eğitim faaliyetleri tamamlanmıştır. Kurumsal, Bölgesel ve Ulusal kalkınmaya katkı sağlaması amacıyla; proje sonuçlarının ve deneyimlerinin yaygınlaştırılması ve raporlama faaliyetleri devam etmektedir.